Az ingatlan körül futó járdáknak több szempontból is nagyon fontos szerepük van. Ma már nem is épülhet úgy egyetlen lakóház sem, hogy valamilyen járda ne legyen körülötte.

Örök klasszikus, mely már évtizedek óta megtalálható otthonaink körül.
A hagyományos betonjárda alighanem az egyik legolcsóbb megoldás, amit egy kis szaktudással és kreativitással magunk is kiönthetünk házilag, nem is kell hozzá más, mint ismerni a zsaluzás és a betonkeverés tudományát.
Fontos még a betonba dilatációs csíkokat elhelyezni legalább kétméterenként annak érdekében, hogy fagyhatás mellett se tudjon darabokra törni a járdánk, legyen helye és lehetősége mozogni.

Betonlapos járda

Speciális betonlapokra van szükség. Jellemzően több méretben kaphatók, de a járda készítéséhez a 40x40 centiméteres típusok a legjobbak, melyek 4-5 centiméteres vastagsággal rendelkeznek.
Többféle változatuk ismert, az egyszerűbb megoldások kedvelőinek ideális lehet a simított betonfelületű lap, de aki egy kicsit esztétikusabb megoldást szeretne, az választhat apró kaviccsal megszórt változatot is.
A betonlapokat rakhatjuk egyszerű, 5-10 centiméteres betonágyba, de tökéletesen megállják a helyüket apró sóderágyon is, ami a vízelvezetés szempontjából egyaránt előnyös.

Térkövezett járda

Mivel nagyon aprólékos munkát igényel, csak ritkán találkozni vele, de tény és való, hogy a térkövezett járda az egyik leglátványosabb megoldás, ha otthonunkat szeretnénk körbe borítani egy tartós megoldással.
Rendkívül széles szín-, méret- és formaválaszték közül válogathatunk, nagy előnye pedig, hogy nem tesz kárt benne a fagy, hosszabb távon is rendkívül tartós és elképesztően nagy súlyt kibírnak.
A döntött elhelyezés ebben az esetben is rendkívül lényeges, ezen felül fontos a megfelelő alapozás – tökéletesen alkalmas hozzá az aprószemű sóder –, miközben elengedhetetlen a külső szegélyek lefektetése, hiszen a térköveket be kell szorítani a helyükre, hogy ne mozdulhassanak el, ne távolodhassanak el egymástól, hanem masszív, homogén felületet alkothassanak.

Kavicsozott járda

Talán az egyik legolcsóbb megoldás a ház körüli járdakialakításra a kavicsozás. A kavicsozott járdát bárki lefektetheti otthon saját magának, csak finoman ki kell ásni alatta a földet úgy, hogy az egész árok kifelé kapjon egy kis lejtést, majd tenni alá fóliát, hogy az eső ne a házat áztassa, végezetül pedig csak fel kell tölteni az egészet színig, és megdöngölni egy kicsit. Ennél egyszerűbb megoldással aligha találkozhatunk járdakialakítás kapcsán.

Nem érdemes pár tízezer forintot spórolni, válasszuk inkább a profi, szakembereket, akik kellő tisztelettel, becsülettel, és persze tudással el fogják végezni a munkájukat!

Válassza az Albatérkőpark szakembereit még ma!